Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Παγωτό ντοντουρμά καϊμάκι

Κλασσικό τούρκικο παγωτό με ιδιαίτερη υφή και γεύση...

Υλικά
  • 600ml φρέσκο γάλα 3,5%
  • 1 κοφτό κ.γ σαλέπι
  • 1/2 κοφτό κ.γ μαστίχα
  • 3/4 κούπας νεσκαφέ ζάχαρη
  • 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση

Στο μπλέντερ χτυπάω τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη (1κ.γ) να γίνει σκόνη.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνω το σαλέπι κοσκινιστά και την μαστίχα-σκονη. Ανακατεύω. Μόλις είναι έτοιμο να πάρει βράση κατεβάζω απο τη φωτιά. Χτυπάω στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος για 1,5-2 λεπτά να πήξει. Την προσθέτω στο μείγμα και ανακατεύω καλά για 2 λεπτά. Αφήνω να ξεκουραστεί για λίγο 15-30' και έπειτα το βάζω σε μεταλλικό μπωλ, σκεπάζω με μεμβράνη και καταψύχω για 1 ώρα. Μετά το βάζω στην παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της και ετοιμάζω ανάλογα.

Tips :
  1. τη μαστίχα τη βρίσκουμε και στα σούπερ μάρκετ στα μπαχαρικά. είναι σε κρυσταλλική μορφή και την χτυπάω με ζάχαρη στο μπλέντερ ή στο γουδί μέχρι να γίνει σκόνη.
  2. πολύ σημαντικό σε όλα τα παγωτά η κρέμα γάλακτος να είναι τουλάχιστον 35% λιπαρά. Προσοχή γιατί οι περισσότερες είναι 25% λιπαρά.
  3. την κρέμα γάλακτος είτε μπορείτε να την χτυπήσετε με το μίξερ για 5' αλλά δεν θα πήξει τόσο πολύ και θα σας κάνει και την κουζίνα χάλια (εγώ την χτυπούσα σε βαθιά λεκάνη στο νεροχύτη μέσα) είτε στο μπλέντερ για 1-1,5' και είστε πανέτοιμες!
  4. η συνηθισμένη λειτουργία της παγωτομηχανής λέει οτι ο κάδος πρέπει να έχει παραμείνει για τουλάχιστον 24ώρες στην κατάψυξη και οτι πρώτα τη βάζουμε σε λειτουργία και ενόσω είναι σε λειτουργία το μοτέρ ρίχνουμε σιγά σιγά το εκάστοτε μείγμα για να μη παγώσει στα τοιχώματα του κάδου. Η ανάδευση του μείγματος κρατάει 40' συνήθως τα οποία και μη ξεχάσετε να χρονομετρήσετε. 
  5. η συγκρεκριμένη δοσολογία θα σας δώσει λίγο παραπάνω απο 1 λίτρο παγωτού. εγώ προσωπικά το κάνω σε κάδο του 1 λίτρου και αμα δω οτι παραφουσκώνει στα 35' το σταματάω και είμαι πανέτοιμη.
και ένα σχόλιο απο τον αντρούλη μου......σλουρπ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου