Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Κυδώνια ψητά στο φούρνο

Νοέμβριος! Ναι είναι η εποχή τους! Κυδώνια κατακίτρινα! Φρούτο που κατά γενική ομολογία δύσκολα τρώγεται ως έχει. Το σύνηθες είναι είτε σαν γαρνιτούρα σε φαγητό (εορταστικά πιάτα κυρίως) είτε σαν επιδόρπιο ψητό ή σε κατσαρόλα με σιρόπι κλπ. Εδώ θα παραθέσω μια συνταγή που έφτιαξα, όχι γιατί αγόρασα κυδώνια, αλλά γιατί μαζέψαμε από το χωριό από άγρια κυδωνιά και δε λέει να τα αφήσουμε ανεκμετάλλευτα....


Υλικά
  • 5 κυδώνια
  • 2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 ξυλάκια κανέλλας
  • λίγα γαρύφαλλα
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Πλένουμε τα κυδώνια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε και ρίχνουμε τα κομμάτια σε νερό με λεμόνι. Τα σκληρά κομμάτια με τα σπόρια τα βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα με 2 ποτήρια νερό και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά να βγάλουν την πηκτίνη τους. Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό και προσθέτουμε το κρασί. Στρώνουμε τα κυδώνια σε ταψί, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, κανελλογαρίφιλλα και το νερό. Ψήνουμε για 1μιση ώρα. Η χρονομέτρηση ξεκινάει από την ώρα που ξεκινάει να βράζει το νερό στο φούρνο. Στον δικό μου φούρνο πήρε μισή ώρα γεμάτη να ξεκινήσει ο βρασμός, άρα συνολικά το ψήσιμο μου πήρε 2ώρες. Όμως δεν είχα προθερμάνει αρκετά (το ξέχασα!) Αχ τί ώραία, μοσχοβολάει όλος ο τόπος κανελλίτσα και γαρύφαλλο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου